HTML

Történelem segédanyagok

Segédanyagok történelemből.

Címkék

Friss topikok

Szociális helyzet az ókori Egyiptomban

2010.09.22. 15:31 DeanCopperfield

Az egyiptomi társadalom erősen rétegződött, és a szociális helyzetet hangsúlyosan fejezték ki. Termelők tették ki a népesség túlnyomó részét, de az mezőgazdasági termelés jogát közvetlenül az állam birtokolta, a templom, vagy a nemes család, akié a föld volt. A termelőknek munkával kellett adózniuk, és az öntőzésben vagy az építészeti munkák során kellett dolgozniuk robotrendszerben. A művészek és az iparosok magasabb státuszban voltak, mint a termelők, de ők is állami irányítás alatt voltak, azokban a boltokban dolgoztak, amik a templomokhoz tartoztak és közvetlenül az állami kincstárból kapták a fizetést. Az írnokok és hivatalnokok adták az ókori Egyiptom felső osztályát, ők voltak az úgynevezett „fehérszoknyás osztály”, arra való utalással, hogy fehérített vászonöltözetben jártak, ami jelezte rangjukat. A felső osztály erősen kifejezte a szociális helyzetét a művészeten és az irodalmon keresztül. A nemesség alatt papok, orvosok, és mérnökök voltak, akik különleges képzésben részesültek a szakterületükre vonatkozóan. A rabszolgaság ismert volt az ókori Egyiptomban, de a mértéke és jelentősége ennek a gyakorlatnak máig nem tisztázott.

Az ókori egyiptomiak a férfiakat és nőket, beleértve minden embert a rabszolgákon kívül az összes társadalmi osztályban lényegében egyenlőnek tekintettek a törvény szerint, és még a legutolsó termelő is petíciót adhatott be a vezírnek és kérhette panaszainak jogi orvoslását. A férfiaknak és a nőknek is joga volt a magántulajdonuk birtoklására és eladására, szerződések megkötésére, házasságot kötni és elválni, örökséget kapni, és jogi vitákat rendezni a bíróságon. A házasságot kötött párok közösen birtokolhatták a tulajdonukat, és megvédhették magukat a válástól házassági szerződésekkel, amik gazdasági kötelezettségekkel bírtak a férfi számára a feleség és a gyermekek felé, abban az esetben ha a házasság véget ér. Az ókori Görögországhoz és Rómához képest és még modernebb helyekhez képest is a világban, az ókori egyiptomi nőknek sokkal több személyes lehetősége volt céljainak elérésére. Nők, mint Hatsepszut és Kleopátra még fáraók is lehettek, míg mások úgy uralkodtak, mint Ámon Isteni Feleségei Ezen szabadságok ellenére az ókori egyiptomi nők sokszor nem vállaltak szerepet a hivatalos adminisztrációban, csak másodlagos szerepet töltöttek be a templomokban, és nem voltak annyira képzettek, mint a férfiak.  

Szólj hozzá!

Címkék: ókor ókori egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://otosomlesztoribol.blog.hu/api/trackback/id/tr342315442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása