HTML

Történelem segédanyagok

Segédanyagok történelemből.

Címkék

Friss topikok

Állattenyésztés az ókori Egyiptomban

2010.11.09. 00:02 DeanCopperfield

Az egyiptomiak úgy hitték, hogy az emberek és állatok közötti kiegyensúlyozott kapcsolat lényegi eleme a kozmikus rendnek; ezért az emberek, állatok és növények egy egységes egész tagjaiként voltak tisztelve. Az állatok, a háziasított és a vadállatok ennél fogva a spiritualitás, társaság és fenntartás kritikus elemei voltak az ókori egyiptomiak számára. A szarvasmarha volt a legfontosabb haszonállat;az adminisztráció adókat vetett ki a lábasjószágokra a rendszeres népszámláláskor, a csorda nagysága az birtok vagy templom presztízsét és fontosságát tükrözte, amelyik birtokolta azt. A szarvasmarha mellett az ókori egyiptomiak juhot, kecskét és sertést is tartottak. A szárnyasok között pedig ott volt a kacsa, a lúd, és a galambok, amiket hálóval fogtak el, és tanyákon neveltek, ahol tésztával tömték őket, hogy minél kövérebbek legyenek. A Nílus számos halfajtának is otthont adott. A méheket szintén a Régi Királyság alatt háziasították, amik mézet és viaszt adtak.

Az ókori egyiptomiak szamarakat és ökröket használtak teherállatként, és azok voltak felelősek a a termőföld felszántásáért és a vetőmagok elvetéséért. A kövér ökör lemészárlása központi része volt egy felajánlási szertartásnak. A lovakat Hikszosz honosította meg a Második középszakaszban, és bár a tevét ismerték az Új Királyságban, nem használták háziállatként egészen a késői szakaszig. Bizonyíték van arról is, hogy egy rövid ideig elefántokat is használtak a Késői Szakaszban, de megfelelő legelők hiányában erről letettek. A kutyák, macskák és majmok elterjedt családi háziállatok voltak, míg egzotikusabb háziállatokat Afrika szívéből importáltak, mint például oroszlánt a nemesség számára. Hérodotosz megfigyelte, hogy az egyiptomiak voltak egyedül azok, akik az állatukat a házukban tartották. A predinasztikus és késői szakaszban az istenek állati formában történő imádása hihetetlenül népszerű szokássá vált; például a macska képében Básztet istennőt imádták, az íbiszben Thoth istent, és ezeket az állatokat nagy mennyiségben tenyésztették különféle farmokon a rituális feláldozásuk céljából. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ókor ókori egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://otosomlesztoribol.blog.hu/api/trackback/id/tr172435089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása