HTML

Történelem segédanyagok

Segédanyagok történelemből.

Címkék

Friss topikok

Hétköznapok az ókori Egyiptomban

2010.11.09. 03:06 DeanCopperfield

A legtöbb ókori egyiptomi ember gazda volt, és röghöz kötött. A falvak közvetlen családtagokra korlátozódtak, épületei sárból és téglából épültek, hogy hűvösek maradjanak a napközbeni hőség alatt is. Minden otthonnak nyílt tetejű konyhája volt, ami tartalmazott egy malomkövet, ami liszt őrlésére szolgált, és egy kisebb sütőt, amiben a kenyeret sütötték. A falakat fehérre festették és festett vászonfüggönyökkel díszítették a falakat. A padlókat nádszőnyeggel borították, míg a fa hokedlik, ágyak voltak a földön, kisebb asztalok tették ki a bútorokat.

Az ókori egyiptomiak nagy hangsúlyt fektettek a higiéniára és a megjelenésre. Legtöbben a Nílusban fürödtek, és olyan szappant használtak, amit állati zsírból és krétából készítettek. A férfiak a teljes testüket borotválták a tisztaság miatt, é aromás parfümöket és balzsamokat használtak a rossz szagok eltűntetésére és a bőrük megnyugtatására. A ruházat egyszerű vászonból készült, amit kifehérítettek, és a felsőbb osztályok férfijai és a női is viseltek parókát, ékszereket és kozmetikát. A gyerekek körülbelül 12 éves korukig meztelenül jártak, és ebben a korban a fiúkat körülmetélték, és borotválni kezdték a hajukat. A nők voltak a felelősek a gyerekek gondozásáért, míg a férfi a család bevételét hozta a konyhára.

A zene és a tánc népszerű szórakozási lehetőséget nyújtott azok számára, akik meg tudták ezt engedni maguknak. A legkorábbi hangszerek sípok és hárfák voltak, míg a trombitához és oboához hasonló hangszereket később fejlesztették ki, és váltak népszerűvé. Az Új Királyságban az egyiptomiak csengőkön, cimbalmon, tamburinon és dobokon játszottak, majd Ázsiából importált lanton és lírán. A szisztrum egy csörgéshangú hangszer volt, amit legfőképpen vallási szertartások során használtak.
Az ókori egyiptomiak számos szabadidős tevékenységet űztek, például játékokat és zenét. A szenet, ahol a bábuk véletlenszerűen mozogtak, a legkorábbi időktől népszerű volt; másik, hasonló játék volt a mehen, aminek kör alakú játékterülete volt. A zsonglőrködés és a labdajátékok a gyerekek körében voltak népszerűek, és a birkózást is dokumentálták Beni Haszán sírján. Az ókori egyiptomi társadalom tehetős tagjai vadászni és hajózni is jártak.
A deir el-madinai falu feltárása máig az egyik legátfogóbb tanulmányát adta az ókori világnak, ami egy négyszáz éves szakaszt mutat be. Nincs másik összehasonlítható tanulmányozható terület, ami az ókori szerveződést, a közösségi érintkezést, munka- és életkörülményeket ilyen részletességgel feltárná.

Szólj hozzá!

Címkék: ókor ókori egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://otosomlesztoribol.blog.hu/api/trackback/id/tr112435190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása