HTML

Történelem segédanyagok

Segédanyagok történelemből.

Címkék

Friss topikok

Jogi rendszer az ókori Egyiptomban

2010.11.08. 18:35 DeanCopperfield

A jogi rendszer vezetője hivatalosan a fáraó volt, aki a törvények beiktatásáért, az igazság közvetítéséért, és a törvényes rend fenntartásáért volt felelős, ez egy olyan fogalom, amire az ókori egyiptomiak Maat-ként hivatkoznak. Bár nem maradtak fent jogszabályok az ókori Egyiptomból, a bírósági dokumentumok azt mutatják, hogy az Egyiptomi jog a jó és a rossz józan értelmezésén alapult, ami hangsúlyozta a megállapodások elérését, és a konfliktusok megoldását ahelyett, hogy ragaszkodott volna a rendeletek egy bonyolult rendszeréhez. A helyi vének tanácsa, amit Kenbetnek neveztek az Új Királyságban, felelős volt az olyan bírósági ügyek intézéséért, amik kisebb panaszokról vagy vitákról szóltak. A komolyabb ügyek, mint amilyen a gyilkosság, a nagyobb földterület adásvételi ügyletek, és a sírrablás a Nagy Kenbet fennhatósága alá tartozott, amit a vezír vagy a fáraó elnökölt. A felperesek és a sértettek önmagukat képviselték, és esküt tettek, hogy az igazat mondták. Bizonyos esetekben az állam a az ügyész és a bírószerepeit is magára vállalta, és ütéssel kínozhatta a vádlottat, hogy beismerésre bírja őt, vagy a közreműködő bűntársak neveit kiszedje belőle. Az ítélet súlyától függetlenül a bírósági írnokok dokumentálták a panaszt, a tanúvallomást és az ítéletet, hogy azok jövőbeli hivatkozások alapjául szolgáljanak.

A kisebb bűntettek büntetése járhatott pénzbírság befizetésével, veréssel, az arc megcsonkításával, vagy száműzetéssel, a sérelem súlyától függően. A komoly bűntettek, mint amilyen a gyilkosság vagy a sírrablás volt, kivégzéssel jártak, ami a bűnöző lefejezését, megfojtását, vagy karóba húzását jelentette. A büntetés kiterjedhetett a bűnöző családjára is. Az Új Királyság kezdetén a jósdák nagy szerepet töltöttek be a jogi rendszerben, mind a polgári, és büntetőjogi igazságszolgáltatásban. Ez úgy történt, hogy egy eldöntendő kérdést tettek fel az istenség számára az ügy igazságára vagy hamisságára vonatkozóan. Az istenség, amit számos pap hordozott, igazságot szolgáltatott úgy, hogy kiválasztotta egyiket vagy másikat, előre vagy hátra mozdult, vagy a válaszok közül egyikre vagy másikra mutatott, amit egy darab papiruszra vagy cserépre írtak.

Szólj hozzá!

Címkék: ókor ókori egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://otosomlesztoribol.blog.hu/api/trackback/id/tr112434213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása